Depression og pårørende

Pårørende er mange steder en vigtig ting, og det gælder også ved depression. Familie, venner, kærester, kolleger, studiekammerater, behandlere osv. Alle de mennesker, der er omkring en, kan have/har stor betydning for sygdomsforløbet. Faktisk har folk med godt socialt netværk også mindre risiko for at udvikle en depression. Dermed ikke sagt, at man på nogen måde er fredet, fordi man er heldigt stillet med mennesker omkring en.

Jeg har ærlig talt haft svært ved at se mig selv som værende heldig – især under min depression. Efter min raskmelding følte jeg mig heller ikke heldig, for jeg havde mistet så lang tid af mit liv og ungdom pga sygdommen. Da jeg så fik diagnosen Bipolar Lidelse, var heldig heller ikke lige den første følelse, jeg følte.

Ikke desto mindre har jeg været meget heldig på et punkt: Mine pårørende. Som jeg har skrevet før og også fortæller om i mit foredrag, har jeg en fantastisk familie, der har hjulpet mig uendelig meget.  Jeg har gode veninder, der blev hos mig, mens jeg var syg. Mine lærere i gymnasiet var meget forstående, og jeg har haft en meget kompetent socialrådgiver, psykolog og psykiater.

Jeg ved godt, at der er mange med depression, der ikke har det samme netværk, og jeg har stor respekt for, at de stadig kæmper med sygdommen og på et tidspunkt kommer ud på den anden side! Depression og pårørende var to ting, der fyldte allermest i mit liv dengang, men det er langt fra tilfældet for alle. For nogle er det kun depression. Faktisk er jeg dybt imponeret, for selv med det gode netværk og hjælp fra alle sider og kanter, var jeg så langt nede og så syg, at jeg var ved at miste håbet og slet og ret give op. At nogle kan klare det uden, er jeg både dybt forundret over og meget imponeret af.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>