Tre gode råd til den pårørende

Jeg ved, at det er rigtig svært at være pårørende til en med depression eller en anden psykisk lidelse. Jeg har selv været på begge sider – som syg og som pårørende. Intet af det er nemt, og det er ofte svært at vide, hvad man skal gøre. Her har jeg skrevet tre gode råd.

1. Lav konkrete aftaler som er lettere at overholde. I stedet for bare at lave en aftale om at ses tirsdag aften, gør det konkret: Jeg kommer hjem til dig tirsdag kl. 18 og tager pizzaer med. Så tager vi bussen til biografen kl. 20 og ser en bestemt film. Det gør situationen mere overskuelig og lettere at gennemføre.

2. Opfordr til behandling. Mange har svært ved at overholde aftaler med læger, psykologer, psykiatere osv, og som pårørende kan man hjælpe til at de bliver overholdt. Det gør en verden til forskel, og spørg ind til hvordan det er gået.

3. Lyt og accepter. Det kan være svært, måske umuligt, at forstå en depression eller en anden psykisk lidelse, men det er muligt at lytte. Søg informationer om sygdommen og søg eventuelt hjælp, hvis du har brug for støtte til den svære opgave at være pårørende.

 Her kan du læse tre gode råd til folk med depression.