Bipolar lidelse, risiko og alkohol

Jeg har været i ambulant behandling på Righospitalets affektive klinik i to år nu, og dagens indlæg handler om risikosituationer og hvordan man tackler dem. Bipolar lidelse, risiko og alkohol er tre ting, der for mig hænger sammen. Hvordan man tackler dem er noget af det vigtigste, jeg har lært i behandling. Det er samtidig en ting, jeg har enormt svært ved stadigvæk og måske især for tiden.

Som bipolar handler meget om balance og stabilitet. Der er en række situationer i livet, hvor der er større risiko for komme i ubalance, blive ustabil og dermed få en ny sygdomsperiode (depression eller (hypo)mani).

Af risikosituationer kan jeg nævne:

- Eksamen
- Ferie
- Et nyt job
- En fyring
- Graviditet
- Forelskelse
- Mange fester
- Årstidernes skifte
- Højtider
- Dødsfald i familien
- Meget sex
- osv. osv.

Det er faktisk alle perioder, hvor der sker noget, der kan påvirke én følelsesmæssigt. Kort sagt består risikosituationer af rigtig, rigtig mange ting, og man ikke undgå dem helt i livet.

I perioder med mange risikosituationer skal jeg passe på med de ting, jeg ved, er farlige for mig. Det er noget af det, jeg har lært i behandlingen. Det er søvn, stimuli og alkohol for mig. Jeg skal sørge for at sove 8-9 timer evt. med hjælp fra sovemedicin, jeg skal skrue ned for aftalerne og undgå alkohol fuldstændig eller i hvert fald begrænse det meget. Det er tilfældet, hvis det er en hypomani, der er på vej. Med depression skal jeg sørge for maks. at sove 10 timer og se mennesker hver dag. Alkoholen er stadig no-go.

Ærlig talt er alkohol nok min største fjende, når jeg søger stabilitet. Den kickstarter hypomanien næsten hver gang, og det er så fantastisk at føle. Under depression giver alkoholen mig en lille pause fra smerten, og det ønsker jeg så kun mere af. Det er ikke for sjov, jeg har været på antabus to gange.

Risikosituationerne kan nemt starte en usund spiral. Har jeg ferie, er der flere fester og sociale arrangementer. Så drikker jeg mere alkohol, laver flere aftaler, sover mindre osv.

Det er sgu ikke underligt, at det er svært at gøre det rigtige hele tiden. Man skal holde tungen lige i munden som bipolar.

Kommentarer

  1. siger

    Hej Sara

    Fin artikel! Jeg er selv bipolar og jeg slås med flere af risici, du nævner. Især alkohol fordi jeg så gerne vil have en pause fra tankerne – og det gælder både ved mani og depression.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>