Svar på spørgsmål vedr. min depression

Her et lidt et indlæg med svar på nogle af de spørgsmål, jeg får oftest.

Der er jævnligt unge, der skriver til mig, fordi de laver en opgave i skolen om depression.  Jeg kan desværre ikke hjælpe dem med interviews, men de kan læse med her.

1. Hvordan startede din depression?
Min depression startede stille og roligt. Det var ikke sådan, at jeg vågnede en morgen og havde depression. I starten havde jeg det især skidt om søndagen og hvis jeg skulle noget, der ville kræve meget af mig. Jeg troede, at jeg var ved at blive syg med influenza. Jeg havde ikke overvejet, at det var fysiske symptomer på en psykisk lidelse. Over noget tid begyndte jeg at græde oftere og oftere og uden nogen egentlig grund. Til sidst kunne jeg godt se, at der var noget helt galt, og jeg gik til lægen.

2. Hvor mange kendte til den?
Rigtig mange mennesker. Først og fremmest har jeg en stor familie og et generelt stort netværk. Det var ingen hemmelighed, og mine venner på gymnasiet og lærere vidste også, jeg var syg. Derudover var der alle de mennesker, jeg var i behandling hos.

3. Hvordan reagerede folk omkring dig – din familie, venner etc.?
Det var rigtig svært at være min pårørende. De reagerede som sådan godt, de var venlige og hjalp så godt de kunne, men det var svært for dem. De stod med en stor afmagt, fordi de næsten intet kunne gøre.

4. Hvordan var det at passe skolen og dit sociale liv – var du i stand til det?
Det gik rigtig skidt at passe min skole og mit sociale liv. Jeg havde et højt fravær i skolen og havde flere gange, hvor jeg forlod timerne for at græde. Ellers formåede jeg faktisk at være nogenlunde aktiv og gik også ud med et rimelig godt snit alt taget i betragtning. Mit sociale liv gik til dels i stå, jeg blev hjemme fra mange fester og så ikke min kæreste så meget. Det led helt sikkert under min sygdom. Det er uundgåeligt for de fleste med depression.

5. Hvad var de værste symptomer?
Sorgen var det værste symptom. Jeg var så ked af det uden nogen grund, og jeg græd og græd. Ellers havde jeg det også svært med følelsen af uoverskuelighed. Det gjorde livet meget besværligt, og jeg havde også meget svært ved at acceptere ændringerne i søvnbehov, appetit, sexlyst og forringelsen af de kognitive problemer (koncentration f.eks.)

6. Hvordan opdagede du det?
Hvordan jeg opdagede mine symptomer? De er umulige at overse.

7. Hvor hurtigt kom du i behandling?
Efter jeg gik til lægen (efter seks ugers symptomer ca) begyndte min behandling. Jeg ventede dog med antidepressiv medicin i omkring fire måneder, fordi jeg gerne ville undgå medicin i min krop.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>