Jeg stiller gerne op til interview. Ring 2849-3700 eller send en mail til lykketyven@gmail.com
Til skoleelever, der laver opgave om depression: Jeg har desværre ikke tid til interviews, men I kan læse her, hvor jeg har lavet en samling af de spørgsmål, jeg oftest har fået af elever, og selvfølgelig svar på dem.
Der er mange problematikker at tale om, når det gælder depression. Her er nogle af de ting, jeg ved mest om.
Børn og unge med depression
Der er stigende opmærksomhed på, at børn og unge også kan lide af depression eller andre psykiske lidelser. Der kan være andre symptomer end hos voksne, behandlingen er ofte mere kompliceret, og det er forbundet med stor frustration og magtesløshed hos forældre og andre pårørende. Jeg havde lette depressioner som barn, før jeg som 18-årig blev alvorligere syg. I mange år følte jeg mig anderledes og kender til tankerne og følelserne, når man som ung får en diagnose på en psykisk lidelse.
Bipolar Lidelse
Efter jeg skrev foredraget Lykketyven, har jeg fået diagnosen bipolar lidelse (maniodepression). Det er en lidelse, hvor jeg både har perioder med depression, men også perioder med (hypo)manier. Jeg har været i et længere behandlingsforløb på Rigshospitalet i København, hvor jeg har modtaget medicinsk behandling, været i samtaleterapi alene og med en gruppe og lært om, hvordan man kan leve et stabilt liv med sygdommen.
Psykiatrien i Danmark – mere ros end ris
Der er meget negativ omtale af psykiatrien i Danmark, og der er uden tvivl plads til mange forbedringer, men jeg ville aldrig være kommet så langt uden hjælp fra behandlingssystemet. Derfor føler jeg en taknemmelighed, jeg ikke ser repræsenteret i medierne, og som jeg finder jeg vigtig at italesætte. Jeg har gjort det på min blog, f.eks. om mit forhold til medicinering og om min behandling på Rigshospitalets Kompetencecenter for Affektive Lidelser.
Recovery
Recovery dækker over den proces, der gør, at folk med sindslidelser kan komme sig helt eller delvist. At det er muligt er min historie et eksempel på. Jeg vil altid have bipolar diagnose, men det betyder på ingen måde, at jeg ikke kan leve et godt og meningsfuldt liv. Det er en personlig udviklingsproces, hvor netværk og god behandling gør en stor forskel. Jeg har arbejdet aktivt med recovery-begrebet og også været oplægsholder på en Recovery Konference i 2012.