Depression og symptomer

Dagens blogindlæg handler om depression og symptomer men ikke kun det.

Der er den her officielle liste af symptomer, som er typiske for folk med depression. Hvis I ikke allerede kender den, kan den læses her (under afsnittet ‘Hvornår har man en depression?’): http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/depression.htm
Listen er på mange måder god og anvendelig for diagnosticeringen af sygdommen, som selvfølgelig skal foregå hos lægen. Noget den ikke er så god til, er til at forklare, hvordan det føles at have en depression.

Jeg prøver på andre måder at beskrive det. Det kommer meget an på hvem, jeg taler til. Hvis det f.eks. er unge, der går i folkeskole, fortæller jeg blandt andet, at jeg under min depression var ked af det. Virkelig ked af det og uden nogen grund.

Jeg prøver at understrege det med, at det er uden grund og uanset hvad, for det kan være svært at forstå for raske mennesker. Alle kender det at være ked af det (og sandsynligvis også tidspunkter med træthed, søvnforstyrrelser, dårlig selvtillid), men det forsvinder med det gode vejr, en tiltrængt ferie, besøg af familien, lækker mad, en sjov film osv osv. Problemet med en depression er, at det gør den ikke. Følelsen af at være ked af det, forsvinder ikke bare lige.

Når jeg skal beskrive, hvordan det føles at have en depression, læser jeg også mit digt ‘Kære depression’ op, for det forklarer det også til dels. Du kan læse det her.

Men for at være helt ærlig: Det er umuligt at vide helt, hvordan det føles, hvis man ikke har prøvet det. Dermed ikke sagt, at man som pårørende ikke skal forsøge at forstå – det har hjulpet mig meget.

Kommentarer

 1. Sissi siger

  Hej. Jeg har længe gået og tænkt hvad der er galt med mig. Tænker hele tiden om jeg har en depression. Min verden hænger ikke sammen. Jeg kan ikke sove før kl 3 om natten. Og hele dagen er jeg bare træt. Nogle gange græder jeg bare og føler ligemeget hvad jeg gør, er jeg ikke god nok. Har en bror jeg altid har set op til. Som kan være god nok, men alligevel får ham mig til at føle at jeg ikke er god nok eller pæn nok som hans søster. Jeg har aldrig hørt ham sige du er den smukkeste søster. Istedet for skal jeg bare høre på hvor god og lækker han selv er. Jeg har altid været anderleds i min familie (føler mig som det sorte får). Jeg tror aldrig jeg er blevet respekteret af min familie. Jeg er 23 år og stadig prøver min familie at bestemme over mig, hvad jeg skal foretage mig og ikke. Bare sådan noget at være sammen med mine veninder eller venner. Kan min far finde på at svine mig til og sige at han er ved at brække sig over mine veninder. Og at han brokker sig over alt hvad jeg gør f.eks på facebook. Hvis der lige pludselig kommer et billede ind af mig, som jeg er blevet taget på. Jeg føler at jeg skal lukke mig ud for omverden og lukke mig inde, for at jeg kan blive godkendt af min familie. Jeg er snart ved at give op. det eneste der holder mig lidt oppe er min datter. Jeg vil kæmpe for ikke at skuffe hende. Så derfor vil jeg ha noget hjælp. Men hvor finder jeg den hjælp henne. Det er kun 1% del, skriver det kun for at høre om jeg skal have noget hjælp? Har nok gået med det her det meste af mit liv, men har det sidste år blevet mere fraværende og mistede styring over mit liv.

  • siger

   Hej Sissi,

   Tak for din kommentar.
   Det er flot, at du sætter ord på dine følelser, og jeg kan høre, at du har det rigtig skidt.
   Desværre kan jeg ikke hjælpe dig. Du bør kontakte din læge og fortælle, hvordan du har det. Han kan hjælpe dig, hvis du lider af depression.
   Jeg ønsker alt godt i fremtiden for dig og din datter.

   Hilsner
   Sara

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>