Depression og at være til besvær

Det virker til noget af det rigtig slemme, man kan være i vores samfund, er at være til besvær.
Jeg hører jævnligt fra folk med depression, at de er bekymrede for at være til besvær. Det har de ikke lyst til, og det er en af grundene til, at nogle ikke fortæller om deres sygdom. De føler, at de er til besvær, hvis de er ærlige om deres følelser og den hjælp, de måske har brug for.

Folk vil gerne kunne klare det hele selv. Karriere, familie, venskaber og samtidig være et menneske med overskud til selvrealisering og måske lidt frivilligt arbejde. Det er svært at bede om hjælp og indrømme, at man ikke kan det hele selv – måske ikke engang det halve.

Jeg blev for nyligt spurgt efter et foredrag:

“Var det ikke hårdt at være så meget til besvær?”

Jo, selvfølgelig. I mit foredrag fortæller jeg om den store hjælp, jeg fik fra mit netværk (læs eventuelt her), og i den forbindelse var det et godt spørgsmål, for det er en problemstilling, som jeg tror, mange kender til.

Det var lang tid siden, jeg havde tænkt på det. I starten fyldte det meget, og jeg følte en stor modvilje. Jeg var deprimeret, ikke dum, og jeg vidste godt, at det gjorde en masse ting meget sværere, at jeg var syg. Det betød ikke rigtig noget, at min familie sagde, at de gerne ville gøre de ofre for mig.

Eller jo, det gjorde det med tiden. Jeg var nødt til at acceptere, at jeg var til besvær. Og så var jeg nødt til at fortælle mig selv, at det ikke er en så slem ting endda. Prøv at tænk på, om det ikke er meget værre at være syg – eller fra den anden side; tænk på, om det ikke er værre at se en, du elsker være syg.
At være til besvær er ikke det værste, der kan ske, og det hjælper ikke at være så hård ved sig selv, som jeg tror, at nogle af jer har tendens til at være.

God weekend til alle. Jeg håber, det bliver en god en!

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>